Ne propustite novosti! Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa svim događajima i novostima u našoj ponudi

Posjetioci NP „Una“ su ovog vikenda imali priliku uživati u lijepom vremenu, a činjenica da su  dvije posjetilačke zone  Štrbački Buk- Lohovo i Milančev Buk u Martin Brodu samo u subotu ugostile preko 600 posjetilaca pokazuje da  se možemo nadati sve većoj  posjećenosti i porastu broja turista ove sezone.

Pored individualnih i grupnih posjeta NP „Una“, 09.maja u povodu Dana zlatnih ljiljana BiH, Kulen Vakuf je bio domaćin nekoliko stotina dobitnika najvećih ratnih priznanja, predstavnika svih nivoa vlasti i građana. Nakon svečane akademije koja je održana u sportskoj dvorani Luke, posjete centralnom šehidskom spomen obilježju Humci, šehidskom mezarju u Dulibi, gdje su odali počast svojim saborcima i položili cvijeće, u prekrasnom ambijentu pored rijeke Une u samom centru naselja Kulen Vakuf upriličen je ručak i bogat kulturno-zabavni program. Riječima dobrodošlice ispred Nacionalnog parka „Una“ svim prisutnima u Kulen-Vakufu se obratio gospodin Anto Marjanović.

 

U povodu otvora ribolovne sezone na lipljena na rijekama Una i Unac u organizaciji Nacionalnog parka  „Una“ i FFC „Una fly“ Bihać u kamping i piknik zoni Lučica na Uncu upriličeno je druženje i promotivni ribolov. Ovom druženju priključilo se preko 50 ribolovaca kako domaćih tako i jedan broj ribolovaca iz susjdenih zemalja Hrvatske i Slovenije.

 

Kao nastavak dobre saradnje sa Rotary clubom Bihać koja okuplja osobe iz stručnog i poslovnog života a koja kroz svoje aktivnosti nastoji promovisati turističke potencijale Une i područja uopšte, Nacionalni park „Una“ uzeo je učešće u manifestaciji Rotary kanjon gdje je od hotela Sedra do Bosanke Krupe kanjon bio zatvoren za saobraćaj, a vozilo se biciklima, kočijama, šetajući ili trčeći i gdje je bilo preko 450 učesnika.

 

Na ova način se iskoristila cesta u Grmuškom kanjonu u cilju promocije turizma, održivog načina transporta i „outdoor“ sportskih aktivnosti, s čime će se povećati vrijednost prirodnih resursa koji nas okružuju, te isti staviti u funkciju poboljšanja kvalitete života stanovnika i posjetioca.

Share this post
FaceBook  Twitter