Ne propustite novosti! Prijavite se na naš newsletter i ostanite u toku sa svim događajima i novostima u našoj ponudi

ŠOpćina Bihać nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Graniči sa općinama Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Drvar u Bosni i Hercegovini, te općinama Donji Lapac, Korenica i Slunj u Republici Hrvatskoj.

Općina Bihać nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Graniči sa općinama Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Drvar u Bosni i Hercegovini, te općinama Donji Lapac, Korenica i Slunj u Republici Hrvatskoj.

Površina općine Bihać iznosi 900 km2. Prosječna nadmorska visina iznosi 231 metar. Reljef bihaćke općine je raznolik i najvećim dijelom ga čine polja, brežuljci i srednjoplaninska zemljišta.
Veći dio Bihaćke općine bogat je vodom, tj. izvorima, potocima i rijekama.

Ukupna dužina vodotoka rijeke Une na općinskom prostoru iznosi 80 kilometara. Prostor Bihaća ima umjereni planinski tip klime koji je raznovrstan zbog pritjecanja zračnih masa iz susjednih,ali i daljih oblasti. 

Broj stanovnika u 2003.godini iznosio je 60.707.

Kulturni sadržaji

Grb BihaćOpćina Bihać prepoznatljiva je po bogatim kulturnim sadržajima o čemu svjedoče kulturne institucije i brojne manifestacije poznate na području cijele BIH , a i šire.
Redovne izložbe umjetničkih djela ovdašnjih umjetnika i umjetnika iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine ,te iz drugih zemalja , mogu se naći u Gradskoj galeriji , Galeriji «Una» i Galeriji «Enver Krupić»

Eksponati iz vremena Japodskih plemena , postavljeni su u jednom od bihaćkih muzeja, Kapetanovoj kuli.
Uskoro će Bihać dobiti još jedan novi-stari muzej, muzej «AVNOJ-a» koji je trenutno u fazi rekonstrukcije i čije se stavljanje u funkciju očekuje u skorije vrijeme.
Građanima Bihaća ali i Unsko-sanskog kantona dostupna je raznolika literatura i to u Univerzitetskoj biblioteci u Bihaću.
S ciljem stvaranja otvorenog društva unutar kojeg bi mladi vlastitim zalaganjem aktivno utjecali na pozitivne promjene u društvenom i kulturnom životu zajednice , otvoren je Kulturni centar u Bihaću.
Nedavno je u Bihaću otvoreno najsuvremenije kino u BiH - multiplex kino «Una» , u kojem se imaju priliku vidjeti premijerne izvedbe filmova iz BiH i iz svijeta.
Najznačajnija manifestacija na području općine Bihać jeste «Bihaćko ljeto» koje traje od juna do septembra svake godine,a koja obuhvata:
- Festval scenskih umjetnosti
- Festival zabavne muzike
- Festival narodne muzike
- Festival sevdaha
- Aeromiting
- Skokovi s gradskog mosta
- INTERNACIONALNA TURISTIČKA UNA REGATA
- Sajam EKOBIS 
 
Share this post
FaceBook  Twitter